Irán: Americké sankcie voči centrálnej banke sú nepriateľským krokom

07.02.2012 Celý región

Teherán 7. februára (TASR) - Teherán odmietol dnes sprísnenie amerických sankcií voči iránskej centrálnej banke a označil ich za \"nepriateľský krok\".

Sprísnené sankcie dávajú americkým bankám aj nové právomoci na zmrazenie aktív spojených s iránskou vládou, vysvetlila agentúra Reuters.

\"Ide o nepriateľský krok... o psychologickú vojnu, ktorá nemá nijaký dosah... Tu nie je nič nové, prebieha to už 30 rokov,\" povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramín Mehmanparast.

Iránsky parlament dnes zase uviedol, že je pripravený uvaliť zákaz vývozu ropy do niektorých európskych štátov, informovala tamojšia televízia Press TV. Irán pristúpi k tomuto kroku v reakcii na sankcie voči Teheránu zo strany Európskej únie.

Sankcie majú za cieľ prinútiť Irán sadnúť si k rokovaciemu stolu a zastaviť vývoj v jadrovej oblasti, ktorý sa nebezpečne blíži k výrobe atómových zbraní.

Irán opakovane odmieta medzinárodnú kritiku svojho jadrového výskumu a tvrdí, že vývoj v tejto oblasti slúži výlučne na mierové účely.
 

Vyberte región